news - VBDO - FMO Masterclass: Investeren in MKB, uitdagingen en mogelijkheden

NEWS

VBDO - FMO Masterclass: Investeren in MKB, uitdagingen en mogelijkheden

January 15, 2015

Het MKB wordt gezien als motor van economische ontwikkeling en ondernemers zijn dan ook belangrijke partners in de strijd tegen armoede wereldwijd. Toch heeft 70% van MKB bedrijven in opkomende economieën op dit moment onvoldoende toegang tot financiering, hetgeen volgens een McKinsey studie uit 2010 een ‘funding gap’ van tenminste USD 700 miljard tot gevolg heeft.

Deze grote behoefte aan kapitaal biedt kansen. Kansen om op een rendabele manier leningen te verstrekken of investeringen te doen, en daarmee significante impact te genereren in de lokale economie. Waar in OECD landen doorgaans minstens 95% van de bedrijven MKB bedrijven zijn, die samen goed zijn voor gemiddeld zo’n 70% van de werkgelegenheid, ligt vooral dit laatste percentage in ontwikkelingslanden aanzienlijk lager.

Overweegt u te investeren in MKBs al dan niet in opkomende economieën, maar twijfelt u over de risico’s, rendementen en de mate van duurzaamheid?
FMO en VBDO helpen u graag uw vragen te beantwoorden. Donderdag 15 januari 2015 organiseren FMO en VBDO voor de tweede keer een masterclass voor institutionele investeerders. Dit jaar met extra veel ruimte voor workshops waar op basis van praktijkvoorbeelden de dilemma’s en kansen aan de orde zullen komen. Natuurlijk mag u ook inspirerende sprekers verwachten zoals Ad van den Ouweland, managing director van MKB Multifonds. Als keynote speaker gaat hij in op de rol van het MKB en de mogelijkheden voor institutionele beleggers om verantwoord te beleggen in het MKB.

Professionals delen ervaring uit de praktijk
Investment professionals van FMO zullen hun ervaringen delen waarbij zowel leningen als equity investeringen gericht op het MKB in opkomende economieen aan de orde zullen komen. De praktische implementatie van ESG criteria speelt een belangrijke rol in FMO’s investeringsaanpak. We sluiten de bijeenkomst af met een borrel waarbij u de gelegenheid heeft om met diverse FMO investment professionals verder te praten over de dagelijkse praktijk van investeren in MKB’s in opkomende economieën.

Programma
13.30: Ontvangst & registratie

14.00: Introductie Giuseppe van der Helm, Executive Director VBDO
Welkomstwoord Nanno Kleiterp, CEO FMO

14.10: Key note ‘MKB, de rol en de potentie’ door Ad van den Ouweland, MKB Multifonds

Er zijn twee workshop-rondes waarbij je per ronde de keuze voor één workshop (A, B of C) kunt maken:
Workshop A  ‘MKB en participaties’
Hoe bereik je het MKB door een participatie en hoe beïnvloed je de ESG prestaties?
- Walter van Helvoirt, E&S Officer FMO
- Puck Hegeman, Investment Officer FMO

Workshop B  'MKB en leningen’
Hoe bereik je het MKB door een lening en hoe beïnvloed je de ESG prestaties?  
- Mareike Hussels, E&S Officer FMO
- Wouter Soetaert, Investment Officer FMO

Workshop C  'MKB en benchmarks’
Wat zijn de uitdagingen en de mogelijkheden?
- Frank Wagemans, Projectmanager Responsible Investment VBDO
- Andrea van Dijk, Senior Manager, Advisory Services Sustainalytics

14.30: Workshop-ronde 1

15.20: Pauze

15.35: Workshop-ronde 2

16.25: Terugkoppeling workshops door Giuseppe van der Helm

16.35: ‘Groot denken is MKB bereiken’ door
Yvonne Bakkum, Director FMO Investment Management

17.00: Netwerk borrel
Gelegenheid om verder te praten met FMO’s Investment Professionals

Bijeenkomst op maat
Het seminar is specifiek gericht op institutionele investeerders, pensioenfondsen, verzekeraars, asset managers, financiële analisten, family offices en vermogensbeheerders. De bijeenkomst zal alleen toegankelijk zijn op basis van persoonlijke uitnodiging door de VBDO. Behoort u tot de doelgroep en heeft u geen uitnodiging ontvangen? Mail ons uw naam, functie, organisatie en e-mailadres, dan ontvangt u ook een uitnodiging*.

* De organisatie behoudt zich het recht voor om verzoeken tot deelname te weigeren ten behoeve van het behoud van het karakter van de bijeenkomst.

Over de VBDO
De VBDO is de enige vereniging van beleggers in Nederland die zich specifiek richt op een duurzame samenleving. In de statuten van de VBDO is het volgende doel opgenomen: ‘het behartigen van de belangen van institutionele en particuliere beleggers die wensen bij te dragen aan duurzame ontwikkeling’. De VBDO vertaalt dit doel in de praktijk door als serieuze partij op te treden in het maatschappelijke debat over duurzaamheid. Omdat de VBDO voornamelijk beleggers vertegenwoordigt, voert zij dit debat met beursgenoteerde ondernemingen en institutionele beleggers zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen. Met inmiddels bijna 730 particuliere en institutionele leden is de VBDO een vereniging om rekening mee te houden.
www.vbdo.nl